Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Olvasói levél: Vasúttörténeti gyűjtemény Vörösváron az Aprópecsenye büfében .Várkapu infó 2011.10.31.

2014.01.19

Vasúttörténeti gyűjtemény Vörösváron, az Aprópecsenye büfében

Vasúttörténeti gyűjtemény Vörösváron, az Aprópecsenye büfében
Nyágai László többször írt már olvasói levelet a Varkapu.info-nak vasúttörténeti témában. Ennek is köszönhető, hogy a Vörösvári Napokon egy fantasztikus kiállítással kápráztathatta el a helyieket. Az ott bemutatott anyag egy most is látható a vasútállomás büféjében.

Vasúttörténeti gyűjtemény Pilisvörösvár vasútállomáson az Aprópecsenye büfében

Majdnem egy éve jelent meg „Féltve őrzött emlékeink” című írásom a Vörösvári Újságban és a Varkapu.info-n. A 115 éves Budapest-Esztergom vasútvonal történetéről szólt a cikk. Szorgalmaztam a vasút , illetve a vasútvonal tárgyi emlékeinek összegyűjtését, és annak bemutatását egy kiállításon, illetve egy kiállító helyiségben. Akkor az éppen üresen álló resti helyisége erre alkalmas lett volna. Idő közben a büfé  helyiséget egy vállalkozó, Debreceni György bérbe vette. Az országban több helyen, az üresen álló állomási várótermekben alakítottak ki a vasútbarátok vasúttörténeti gyűjteményt.

Az általam megálmodott kiállítás ez év augusztus 13-14-15-én a Művészetek Háza közreműködésével a Civilek Házában meg is valósulhatott. A Vasúttörténeti Kiállítás a Vörösvári Napok egyik eseménye volt. Akik felkeresték a volt Gimnázium épület aulájában a Kovács László Kertbarát Kör színvonalas kiállítását, azok  betértek a színházterem Vasúttörténeti kiállítására is.Ezen a három napon a Budapest-Esztergom vasútvonal múltját, jelenét és jövőjét mutattam be. Korabeli írásos anyagokon, képeslapokon,térképeken kívül rengeteg vasúttal kapcsolatos eszköz, korabeli vasutas egyenruhák és vasúti használati tárgyak voltak bemutatva. Ezek többsége saját gyűjtemény volt, illetve magángyűjtők adták össze erre az alkalomra. A kiállítóterem közepén Hangay Péter és Marton Zsolt saját készítésű LGB vasút modelljét csodálhatta meg a fiatalabb korosztály. A kiállításon nagy szerepet kapott a vasútvonal jövője is. A tervezett vasútfejlesztés tervrajzait is megtekinthette a közönség.

A „Megy a Gőzös” gyermekrajz pályázat képei is ki lettek állítva a teremben (nézze meg a képeket KATT!). Az első helyezettek; Rákoczi Zsolt és Cseresznye Dóra családjával szeptember 10-én a MÁV Nosztalgia Kft ajándékával elutazhatott Esztergomba a gőzvontatású nosztalgia vonaton. A második helyezettek; Filotás Dávid és Kühn Péter családjával a Vasúttörténeti Park ajándékával keresték  fel a Budapest, Tatai úti Vasúttörténeti Parkot.

Többen javasolták, hogy a tárlat vándorkiállításként a vasútvonal többi településén is legyen bemutatva. Hosszú előkészületi munka volt a harmincnyolc tabló valamint a szemléltető tárgyak összeállítása begyűjtése. Azóta a tablók egy részét szétbontottuk, a kölcsön kapott relikviákat a tulajdonosaik visszakapták. Vasútgépészként és vasútbarátként akartam a szétdarabolt vasút fontosságára a figyelmet felhívni .A nagyvállalat egykoron szebb időket is megért.Kevesen tudják, hogy Pilisvörösvár vasútállomás épülete bejegyzett műemlék. Ritkaságnak számít az épület jobb oldalán álló fa szerkezetű épületrész,melyben az Aprópecsenye Büfé üzemel. Az országban kevés helyen maradt meg a HÉV típusterv fa kereszttartós és a fa korlátos szerkezete.

A kiállítás Pilisvörösvár vasúttal kapcsolatos tablóit sajnáltam megsemmisíteni. Ezek ennek a műemléképületnek a múltját és jelenét szemléltetik. A Büfé helyiségben korábban már elhelyeztek az ide járó vendégek néhány vasutas relikviát. Úgy gondoltam, ha ezeket a tablókat, táblákat, egyenruhákat Debreceni Györgynek felajánlom, jó ügyet szolgálok.

Gyuri szívesen fogad minden vasúttal kapcsolatos tárgyat, az ide betérő utasok örömmel olvassák, ismerkednek Pilisvörösvár vasutas múltjával, jelenével. Ma már tudom, ezek a tablók jó helyre kerültek.

Nyágai László
Pilisvörösvár


(Varkapu.info)