Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Olvasói levél: Tessék mondani ,hol van a Szamos Marcipán múzeum? Várkapu infó 2010.12.20.

2014.01.19

 

„Tessék mondani, hol van a Szamos marcipán múzeum?”

„Tessék mondani, hol van a Szamos marcipán múzeum?”

Karácsony tájékán a fenyőfára való szaloncukrot számtalan helyen kínálják a kereskedők. Bevásárló központokban szaloncukorból, csoki díszből is bőséges választékot lehet találni. Különböző áron és minőségben a konzumtól a desszertig lehet válogatni.

Igényesebb vásárló megtalálja azt a helyet, ahol minőséget vehet a pénzén. Ilyen hely Pilisvörösváron a Szent Erzsébet úti Szamos Marcipán cukrászda édesség bolt.

A napokban egy család szólított meg a kocsijuk ablakán kihajolva, „Tessék mondani, hol van az a Szamos Marcipán Múzeum?".

Helyre kellett igazítani őket, hogy itt nincs semmilyen marcipán múzeum. Az ugyanis Szentendrén található, viszont van egy cukrászda és édesség bolt. Pedig szívesen büszkélkednénk egy Kőszegihez vagy Pécsihez hasonló múzeummal.

Közelmúltban ugyanis Kőszegre kirándultam családommal Pilisvörösvárról. Többek között felkerestük a Jurisics várat, és betévedtünk a Főnix Ház Marcipánkiállítására. Sajnos azóta sem tudom, Szabó vagy Szamos marcipán a múzeum (Szamos Marcipán Mesegaléria - a szerk.). A Mesegaléria látványa lenyűgözte az egész családot.

Korábban már láttam Pécs városában a Szabó Marcipán Múzeumot. Ismerem annak történetét. Ezek a kézzel gyártott figurák a csepeli üzemben készülnek. Megtaláljuk történelmünk nagyjait,  lovashintót, még kalocsai csipkét is, stb.. Tudomásom szerint Keszthelyen, Egerben van még marcipán múzeum.

Szentendrén Szabó Károly és Szamos Mátyás közös üzemeltetésben helyezte a Múzeumot és Cukrászdát.

Ha társaságomban Pilisvörösvárt említem, mindenkinek a Szamos marcipán, az Emil cukrászda, a Wipi cukrászda és a Rotburger söröző jut eszükbe.

Nyágai László

(Varkapu.info)