Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Erdei pihenőhelyek...

2013.11.24

„Erdei pihenőhelyek, tanösvények,stb.létesítését támogatják”

 

 

A közelmúltban több figyelemfelkeltő írásom jelent meg a természetjárás ,a turizmus ,konkrétan a tanösvényünk hiányával kapcsolatban. Legyen az erdei vagy városi.

 

Egy újabb lehetőség nyílhat Pilisvörösvár környékén tanösvény létesítésére.

 

2013. augusztus 15-én tették közzé, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapokból „Erdei pihenő-

helyek ,tanösvények, stb. létesítését támogatják.”Támogatást lehet igényelni erdei kirándulóhely, pihenőhely, és tanösvény kialakítására többek között. A támogatás jellege és tárgya 100%-os intenzitású, vissza nem térítendő támogatás.

 

Pilisvörösvár és környékének természeti értékei a Zajnát hegyek,Őr- hegy,Klotild barlang,Iluska forrás,Vércse(Sas) szikla stb.

 

A pályázatot a területünkhöz tartozó Pilisi Parkerdő Zrt.készíthetné el és adhatná be. Mert csak „Azon erdőgazdálkodók pályázhatnak ,akik a közjóléti létesítmény megvalósítási helye szerinti erdőrészlet, vagy földterület vonatkozásában a támogatási kérelem benyújtásakor rendelkeznek az erdészeti hatóság jogerős engedélyező határozatával jóváhagyott Közjóléti Engedélyezési Tervvel és a támogatási kérelem benyújtásáig az építési engedély köteles létesítmények esetében az illetékes építésügyi hatósághoz igazoltan benyújtották az építési engedély iránti kérelmüket.”

 

Ennyire bonyolult egy erdei tanösvény kialakításához a támogatás igénylése.

 

A Pilisvörösvár környéki tanösvény pályázat annál is inkább időszerű, mert a napokban a szomszédos településen Pilisszántón  járt Orbán Viktor kormányfő.

 

2013.október 29-én a Pilisi Parkerdő Zrt. területén a Som-hegyi turistaházat avatta Taróczi Lajos és Garancsi István elnökök társaságában .Az avató ünnepségen hangzott el,hogy a „ kormány biztosítja azokat a pénzügyi forrásokat, amelyek lehetővé teszik a természetjárás fejlesztését. Mintegy 22 ezer km. turista utat mérnek fel, erre  990 millió forint jut.

150 millió forintból felmérik az úgynevezett vonalas infrastruktúrákat, a kisvasutakat ,a tanösvényeket. A kormány korábban megígérte, hogy a hivatalos turista útvonalak mentén 30 kilóméterenként állni kell egy olyan létesítménynek, turistaházak, ahol olcsón, jó színvonalon szálláshoz juthatnak a turisták.”

Közeljövőben több turistaházat újít fel illetve épít a Pilisi Parkerdő Zrt.      Parkerdő az emberekért!

 

Orbán Viktor avató beszédét „Mert amíg nem vagyunk itthon mindannyian, addig valójában senki sincs itthon Magyarországon” mondattal fejezte be.

 

Ne feledkezzünk el ugyanakkor egy városi történelmi tanösvény megépítése is időszerű lenne!

A tervezett „Vörösvári Tanösvények”-nek nagy szerepük lenne abban, hogy erősítse a település lokálpatriotizmusát.

 

Nyágai László

Pilisvörösvár