Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Ha megöregszem pincét akarok..."2.rész

2014.04.29

 

Ha megöregszem pincét akarok,...." 2.rész.

 

Közel ötven évig Piliscsabai, illetve Klotildligeti lakos voltam.

Ide kötődik legtöbb emlékem, gyermekkorom, ifju korom.

Ennyi kötödés után 1999-ben költöztünk családommal új otthonunkba Pilisvörösvárra ,a Szabadságligeti városrészbe. A kertészkedés, növénytermesztés soha nem állt távol tőlem.

A Pilishegyi Állami Gazdaságban eltöltött korszakomban főleg őszibarackot termesztettünk , de kukoricát és konyhakerti növényeket is.Nagy vonzalmat éreztem a szölöművelés ,borkészítés iránt is.

Egy szöllész, borász ismerősöm öreg omladozó pincét újított fel,  a falujuk szélén lévő szölö hegyen. Valahányszor ott jártam nem tudtam betelni a látványtól ,valamint a finom borok izlelésétől.Titkon mindíg vágytam egy hasonlóra.

Az  amit a szüleim kertjében lévő néhány sor tőke gondozásakor, valamint a szölö feldolgozásakor meg tanultam, az kevés volt ahhoz, hogy saját szölöm legyen.

A szölö müvelést, bor készítést szakkönyvekből is nehéz elsajátítani.Ennek tudománya apáról, fiúra szállt általában.

Apámtól megörököltem  felszerelését, a darálót, a prést, a kádat, a hordót,a demizsonokat, a lopót, a permetezőt, és a metsző ollókat.

Az új otthonunk szuterin részét alkalmasnak találtam egy kialakítandó borház létrehozására,mivel ez a helység a földbe volt sülyesztve, és hideg volt keleti fekvése miatt.

Gondoltam itt az ideje megvalósítani,  amire vágytam.

Pilisvörösvár azon települések közé tartozik , ahol a gazdák a házuk udvarán építették meg boros pincéjüket.

A környéken Piliscséven, Kesztölcön a borászok pincefalut hoztak létre a település végében a szölö ültetvényük előtt.

Márai Sándor Magyar borok írása jutott eszembe. Melyben valahogy így ír: „ A bor férfidolog csendesen kell beszélni róla, leghelyesebben egy pohár bor mellett”

Aztán így folytatja. „Ha megöregszem pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam.Semmi mást nem akarok az élettől. A pince helyét is kinéztem nem messze otthonomtól: Gyalog járok majd ki, s vigyázok, hogy a környékbeliek bortermelők,   gyümölcsöskertek tulajdonosai, vincellérek ne tudjanak meg semmit városi múltamról. Ha megsegít a vaksi sors, hetven- éves kor.omra tisztességes emberek a maguk világából való tisztességes embernek tartanak majd, tehát bortermelőnek,  valakinek aki tudja hol kell meghalni. Mert nincs szebb halál, mint egy diófa alatt, a borospince előtt ,ősszel ,közvetlenül a szüret után,…..stb.”

Nagy lendülettel estem neki a munkának, falaztam, vakoltam, ácsoltam, mindezt munka után szabad időmben.

Álmom, a millenium évében  2000-ben valósult meg.

Elégedett voltam az elért eredménnyel.

Az épülő borházamban palackozott borokat fogok gyűjteni, úgy döntöttem.

Jártam az évek során több bormúzeumban, a Budai várban a Magyar Borok Házában,  Keszthelyen a Bach bormúzeumban ,Szentendrén a Bormúzeumban, stb.sorolhatnám a helyeket.

Kékfrankos bort választottam, ezt a fajtát az ország több   vidékén készítik.Hét borvidéket jelöltem  ki, a Mátraaljait, az Egrit, a Kunságit a Balatonit , a Villányit , a Sopronit és a Szekszárdit.

Gyűltek a palackos borok. Elhelyezésüket bortároló polcokon dugóval lefelé fektetve rendszereztem.Természetesen ezeket a polcokat is mint a többi dekorációt is magam készítettem.

A palackokat katalogizáltam,évjárat, borvidék, termelő, palackozó, ürtartalom, alkohol tartalom % szerint.

A Kékfrankos neve a Napóleoni háborúból eredeztethető.

A soproni gazdák boraiért a francia katonák  frankkal fizettek, mely kék színű volt.

A szölö fürtje, bogyói közepesek, vastag héjuak, középérésű, jól eltartható.Cukortartalom közepes,savtartalma közepesnél nagyobb.Bora mélyvörös színű, csersavdús markáns. Illata közepes intenzitású. A kékszölö fajták között az első helyen áll a hazai telepítésekben.

A pince falára két nagyméretű fatábla került, az egyiken „Kékfrankos”, a másikra” In vino veritas” felirattal.

A pince közepére ovális asztal, kétoldalára egy-egy pad került.

A borok kostolása itt történik. Rokontól három kiselejtezett 60 literes hordó érkezett. Jó lesz a vendégek ültetésére.A bortartó polcokat a fal mentén helyeztem el.Helyére kerültek a megörökölt borászati használati tárgyak.A pince be van rendezve.Ezek az eszközök ne csak dekorációk legyenek,hanem használni is kellene! 2004-ben úgy döntöttünk, hogy vásárolunk szölöt, mégpedig kékfrankost ,a közeli zöldségestől

Gyöngyöstarjánból hozza megrendelésre, kedvező áron,jó minőségben.Hét műanyag rekesszel rendeltem indulásnak,ami közet 150 kg.volt.Apámmal és fiammal közösen dolgoztuk fel.

Bogyoztuk ,daráltuk, nyolc napig törkölyön hagytuk.Minden nap csömöszöltük, forgattuk.A szölö gyönyörű vörös színt engedett.

A nyolcadik napon ,ahogy a „nagy könyvben „le van írva préseltünk. A must cukorfoka 19 volt.Két 35 literes és egy 50 literes üvegbalonba töltöttük a mézédes mustot.A mustgázt kotyogó dugóba történő beépítésével vezettük el. Kb.három hét után fejtettük át, és kéneztük minimálisan.

Ott pihent az új bor a négy éve elkészült pincébe. Karácsonyt követő héten fejtettük át az illatos,mélyvörös színű nedüt.A disznótoros hurkához, töltöttkáposztához ezt ittuk.

Nagyon elégedettek voltunk az eredménnyel.A család javasolta, hogy meg kellene méretni egy független szakmai zsűrivel egy borversenyen!

 

 

Összeállította Nyágai László 2005.február havában.